Zapiekanka z chorizo

Składniki:
  • 1 opakowanie kiełbasy chorizo pikantnego
  • 5 łyżek masła
  • 1 jabłko
  • ¼ szklanki żurawiny suszonej Tablier Blanc Wiodącej Marki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pędy selera naciowego
  • 1 średniej wielkości fenkuł
  • ½ szklanki wywaru wieprzowego
  • 1 jajko
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 mała jednodniowa chałka
  • 3 łyżki tartego sera parmiggiano reggiano
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
  2. Zdjąć osłonkę z chorizo i pokroić w kostkę.
  3. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek obrać i drobno posiekać. Seler naciowy umyć, pokroić w cienkie plasterki. Fenkuł umyć, przekroić na pół, wykroić głąb, którzy wyrzucamy. Pozostałą część pokroić w cienkie plastry. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.
  4. Jajko wymieszać z posiekaną natką.
  5. Chałkę pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  6. Naczynie żaroodporne posmarować 2 łyżkami masła.
  7. Patelnię ustawić na średnim ogniu, wrzucić chorizo i smażyć ok. 3 minut.
  8. Zdjąć z patelni kiełbasę, a na pozostały tłuszcz wrzucić cebulę, jabłko, seler naciowy i fenkuł. Smażyć mieszając 6 minut, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę. Zdjąć z ognia.
  9. Na patelnię wrzucić chałkę, dodać jajko z natką, wywar wieprzowy i żurawinę. Wymieszać.
  10. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  11. Masło posiekać w kostkę i posypać nim wierzch zapiekanki.
  12. Naczynie wstawić do piekarnika i piec 30 minut – do zezłocenia.
  13. Przed podaniem zapiekankę oprószyć serem grana padano.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek